Szkoła a osoba, szkoła a wspólnota, szkoła a kultura w świetle dokumentów Kościoła - Chrobak, Stanisław (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2000)
W opublikowanych dotychczas oficjalnych dokumentach o szkole katolickiej odróżniają je od innych instytucji kościelnych. W związku z tym nastąpi de Użyte terminy: „osobliwość”, „tożsamość” i „autonomia” szkoły katolickiej. siu wyrazić, że szkoła katolicka jest także „szkołą” w najprawdziwszym tego słowa znaczeniu Słowa i musi być „katolicki”. Spełnia swój ideał tylko wtedy, gdy siq jest nie do pomylenia opiera się na chrześcijańskim widzeniu świata i człowieka, jego fundamencie, centrum a celem jest Jezus Chrystus. Dlatego szkoła katolicka jest wezwana do skupienia się na tej koncepcji Rozwijać się w kierunku „szkoły osób”, w której są relacje międzyludzkie odzyskać swoją wartość. Jedna z charakterystycznych cech szkół katolickich powinno być zatem intersubiektywne współdziałanie i wspólne działanie, na którym się opiera kultury się rozwinie. Nie ulega wątpliwości, że pełny rozwój tzw Nenschen i dane przez Boga zdolności będą możliwe tylko w procesie dojrzewania człowieka nie tylko jego intelektualną stronę, ale i tę emocjonalne i duchowe są należycie brane pod uwagę.