Wyjście do młodzieży warunkiem aktualizacji systemu prewencyjnego - Paszek, Adam (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2000)
Szukając drogi, która prowadzi do spotkania z młodzieżą, często trafia się na uim barierę, która zdaje się oddzielać świat młodzieży od świata dorosłych. Ta niezwykła sytuacja wzajemne poznanie i zrozumienie, które pozwala na bogaty przekaz, jest niemożliwe”. Z wartości. Umiejętność wypełnienia tej luki wydaje się każdemu wychowawcy ,,pierwszym krokiem" do pokonać fizyczne, psychologiczne i kulturowe przeszkody. Dla dzisiejszego wychowawcy Ks. Bosko można uznać za autentycznego nauczyciela, który codziennie wychodził na ulice, by spotykać się z młodymi ludźmi i przedstawiać propozycję dla „inny styl życia”. Zainteresowanie, terminowość, pewność siebie i cierpliwe słuchanie oczekiwań młodzieńcze otwierają serca często zranione brakiem miłości i zablokowane strachem zostać ponownie zdradzonym. Tylko postawa pełna cierpliwości i dbałości o najmniejszy nawet znak dobra, które wychowawca może uchwycić w młodym człowieku, może wzbudzić w nim świadomość własną wartość i znaczenie. Dlatego wychowawca jest tym, który musi zrobić pierwszy krok i musi zwyciężyć w życzliwości, aby wzbogacić ucznia. W tym celu konieczna jest praca nad sobą tworzą głęboką i bezinteresowną miłość, porywający entuzjazm, nieustanne oddanie i pełną miłości obecnością wśród młodzieży. Dlatego potrzebujemy kompetentnych wychowawców, pełnych spontaniczności, którzy podejdą do młodego człowieka umieć odpowiedzieć na jego głębokie potrzeby, a przede wszystkim dam nadzieję młodym stracił wiarę w siebie. Tej postawy, którą możemy określić mianem „pedagogiki pierwszego kroku” lub „pedagogiki”. podejścia do młodzieży”, jest Ksiądz Bosko jako wzór, który był dla młodzieży, poszedł w kierunku młodych i żył WŚRÓD młodych.