Przesłanie Ojca świętego Jana Pawła II do świata sportu - Dziubiński, Zbigniew (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2000)
Siódma pielgrzymka papieża do ojczyzny była szczególna pod wieloma względami. Nie tylko czy Jan Paweł II zwracał uwagę na nasze błędy i zaniedbania, ale też chwalił Polaków za ich osiągnięcia w ciągu ostatnich 10 lat. Słowa wypowiedziane przez papieża były proste, ale pełne takiego piękna, poezji, głębi i mądrość serca, jakby były wykute w skałach. Te słowa ze względu na ich uniwersalność charakter skierowany był również do sportowców. Kiedy papież mówił o takich rzeczach jak np miłość, ubóstwo, sprawiedliwość, honor, solidarność, dobro, szacunek do drugiego człowieka, odpowiedzialność on także miał na myśli sportowców: zawodników, trenerów, lekarzy i sponsorów. W artykule tym odtworzono nauczanie papieża, ale w sposób jakby jedyny odbiorcami byli sportowcy.