Liberalizm i liberalne wychowanie - Kapłon, Zenon (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2000)
Nie ma fundamentalnych powodów do podziwu w wyrażeniach o różnych znaczeniach i wielowymiarowe, takie jak „liberalizm”, „liberalizm”, „liberalizacja”, „pedagogika liberalna”0 "liberalizm edukacyjny” tylko w znaczeniu pozytywnym. Stanowisko Kościoła katolickiego jest, jak twierdzi, znaczące i wzorcowe oderwanie krytycznego obserwatora od głębokiej prawdy. Rzeczywiście, system edukacji niezdolny do niejasnego określenia własnych środków jest kłopotliwy nazywajcie siebie „liberałami”. Można się domyślić katastrofalnych, a nawet makabrycznych konsekwencji pcr.serum, co prowadzi do absurdu totalnego relatywizmu.