Praca socjalna jako działalność zawodowa - Kamiński, Tadeusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2000)
Artykuł jest próbą przedstawienia pracy socjalnej jako działalności zawodowej, zawodowej charakteryzować. Pracę socjalną można bardzo krótko scharakteryzować jako działalność pomocową ma na celu pomoc jednostkom lub grupom w trudnej sytuacji społecznej. taka działalność z pewnością ma za sobą bardzo długą historię, ale dopiero od końca XIX wieku czy praca socjalna jest zawodem. Ta profesjonalna usługa opiera się na trzech podstawowych elementach. Są to: wiedza zawodowa, wartości oraz konkretne metody interwencji pracę socjalną należy postrzegać jako działalność prospołeczną, twórczą i edukacyjną. Jednym z najważniejszych pojęć w pracy socjalnej jest pomoc w samopomocy.