Salezjańska działalność Ks. Agusta Hlonda Prymasa Polski - Zimniak, Stanisław (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2000)
W artykule przedstawiono niektóre dane dotyczące działalności salezjańskiej Sługi Bożego kard. August Hlonda, prymasa Kościoła katolickiego w Polsce. Wspomniano o jego kursie szkoleniowym którą rozpoczął w Valsalice (Turyn) i zakończył studiami filozoficznymi w Rzymie na Papieskim Uniwersytet Gregoriański. Zidentyfikowaliśmy obszary jego bogatej działalności salezjańskiej w różnych miejscach Europy Środkowej. Zaczęło się to we wrześniu 1900 roku w Oświęcimiu (Polska), gdzie przebywał nogi instytutu edukacyjno-dydaktycznego. Młody duchowny Hlond otrzymał różne zadania także redagowanie polskiej edycji „Biuletynu Salezjańskiego”: ważna praca znaczenie. W 1905 został wysłany do Krakowa jako kapelan Instytutu Księcia Aleksandra Lubomirskiego i aby mógł również zapisać się na słynny Uniwersytet Jagielloński. Następnie został wybrany przez przełożonych na założyciela instytutów przemyckiego i wiedeńskiego. w 1919 r. zamiast tego została mianowana przełożoną nowo erygowanej prowincji niemiecko-węgierskiej z siedzibą w Wiedniu. Wraz z mianowaniem o. Augusta Hlonda administratorem apostolskim Górnego Śląska (Polska), jesienią 1922 r. dobiegła końca jego nadzwyczajna praca przełożonego prowincji niemiecko-węgierski. Oczywiście zrobiliśmy bardzo panoramiczne spojrzenie, ale wystarczające uświadomić sobie słuszność pracy Hlonda, motywowaną głębokim przekonaniem działać dla dobra Kościoła i społeczeństwa, oddając się służbie młodzieży.