Ks. Czesław Urbaniak - postać człowieka, kapłana i kaznodziei - Studencki, Tomasz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2000)
Powyższy artykuł ma na celu ogólną charakterystykę śp. księdza Czesława Urbaniaka. Przedstawia jego codzienność, kapłaństwo i głoszenie Ewangelii. był ksiądz Urbaniak całkowicie oddany Bogu i Jego ludowi, znany jest jako człowiek szlachetny i wielkoduszny serce. Był wielkim kaznodzieją, który głosił Nowiny Ewangelii piękną polszczyzną i znał się na tym teraz przemawiać do serc wiernych. Większość jego kazań była dedykowana bł Maryja. Ks. Urbaniak pozostaje nadal w serdecznej pamięci wiernych, których kochał. Cenią sobie pamięć o Mężu Bożym, który dał wieczny i niepowtarzalny przykład tego, jak być i jak być żyć kapłaństwem Chrystusa.