Metody hermeneutyczne w twórczości homiletycznej - Durak, Adam (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1999)
Artykuł dotyczy możliwości wykorzystania metod hermeneutycznych przyjętych w twórczości homiletycznej w studium liturgicznym tei te sti. Na wstępie Autor odróżnia hermeneutykę biblijną od liturgicznej, przywołując ostatnie dokumenty Kościoła dotyczące kodeksu i na ten temat. Następnie don A. Durak robi panoramę wybór metod hermeneutycznych, wskazany już1 przez takich autorów jak i s. np. JESTEM Triacca, M. Auge', M. Sodi, c inni. Na koniec Autor proponuje metodę mniej naukową, ale przydatną również kaznodziejom niewtajemniczonych w hermeneutykę, zwanych „metodą przesłuchań”. Zdecydowanie to metoda ma zastosowanie do dostrzeżenia ważnych zagadnień wyłaniających się z eukologii. Wszystko po to, aby się przygotować lepiej homilię i wyjaśnić w niej „lex cred en di” i „lex orandi” celebracji liturgicznej w Kościół.