Dzieje i kult cudownej figury Najświętszej Maryi Panny Bolesnej w Skrzatuszu w diecezji koszalińsko-kołobrzeskiej (w 10 rocznicę koronacji) - Nowiński, Jan (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1999)
W ołtarzu głównym kościoła parafialnego w Skrzatuszu znajduje się gotycka figura Bolesnej Matki Bożej (Pieta). Postać przybyła do Skrtausza z Mielęcina (Mellentin) w 1575 r., skąd pochodzi Od wieków czczony jako cudotwórca. Kult Piety Miłosiernej w Skrztatuszu sprawowany Kościół pielgrzymkowy znany z miejscowego kościoła. Dzisiejszy barokowy kościół był zbudowany w latach 1684-1696 przez wojewodę poznańskiego Wojciecha Konstantego Brezę. Niezliczone cuda i łaski, które wierzący otrzymywali od wieków dzięki Matce Bożej Skrzatuskiej, a także nieprzerwany kult Cudownej Piety dały początek koronacji łaski Narysuj papieskie korony. To historyczne wydarzenie miało miejsce 18 listopada 1988 roku. Obecny Publikacja przedstawia dokument z historią i kultem Miraculum Figura towarzysząca prośbie o koronację.