Początki i dzieje Wyższego Seminarium Duchownego w Lądzie - Pietrzykowski, Jan (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1998)
Do lat pięćdziesiątych prowincja św. Stanisława Kostki nie posiadała własnego seminarium duchownego, klerycy wyjechali na studia do Krakowa. Rozpoczęło się Wyższe Seminarium Duchowne w Lądzie działalność w 1952 r., w pierwszych latach był afiliowany do Studenckiego Studium Filozoficznego w Kutnie-Woźniakowie, Po 1954 r. przekształcił się w Studentat Teologiczny. Na początku było to bardziej zauważalne brak odpowiedniej biblioteki i niewystarczająca liczba przeszkolonych nauczycieli. Niezwykłe zasługi dla rozwojem rezydencji studenckiej kierował rektor don Stanisławo Styrna (1968-1976). od 1974 r studenci uzyskują dyplom nauczania teologii na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim i w Warszawskiej Akademii Katolickiej. Po podziale województw polskich w 1980 roku domy formacyjne Województwa północne pozostały zjednoczone do 1996 r. W województwie pilskim istniał studentat teologicznego w Lądzie, natomiast Warszawskiego Studentatu Filozoficznego (postnowicjatu) w Kutnie (od 1992 w Łodzi). W Lądzie działa także Studentat Filozoficzno-Teologiczny Prowincji w Pile.