Wokół ofiarniczego charakteru życia w celibacie kapłańskim - Sosnowski, Piotr (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1997)
Głębsza analiza problemu celibatu pokazuje, że jest on współcześnie bardzo wymagający. Ci, którzy wybrali życie w celibacie, muszą poświęcać swoje codzienne życie i być do tego chętni przyjąć cały ciężar nierozerwalnie z tym związany. Być w stanie udźwignąć to ciężkie brzemię to być w środku stanowisko do podjęcia codziennego krzyża życia w celibacie. Wydaje się, że przyczyn trudności w życiu w celibacie jest wiele. Bardzo często są one złożone i są tworzone przez kryzys wartości religijnych, ludzkich i transcendentalnych. Samotność może być dla księdza z jednej strony ciężar nie do uniesienia, który ostatecznie prowadzi go do słabości, ale z drugiej strony z drugiej strony, okazja do ciągłego wzrastania w Chrystusie i rozjaśniania Jego intencji Królestwo Boga. Wśród najskuteczniejszych środków pomagających osiągnąć wierność w celibacie życia to: modlitwa, życie ascetyczne, przyjaźń i duchowość maryjna kapłana.