Autorytaryzm a percepcja nowych ruchów religijnych przez katolicką młodzież akademicką - Franczak, Kazimierz; Doktór, Tadeusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1997)
Hipoteza, że ​​negatywne postrzeganie NRM jest pozytywnie związane z autorytaryzmem został przetestowany na próbie 60 studentów uczestniczących w katolickiej akademii wycofać się. Badani byli bardziej negatywnie nastawieni do innych religii w Polsce (31 proc stwierdzenie, że ich obecność może prowadzić do negatywnych konsekwencji w porównaniu z 7% procent w populacji ogólnej), ale mniej autorytarny w porównaniu z najlepiej wykształconymi segmenty populacji generalnej. Percepcja NRM była zróżnicowana (bardziej pozytywna w przypadku NRM katolickich i bardziej negatywnych w przypadku NRM niekatolickich). Negatywne nastawienie wobec innych religii (w tym NRM) i autorytaryzmu dodatnio skorelowane (r = 15) ale korelacja nie osiągnęła poziomu istotności statystycznej.