W służbie życia i zdrowia człowieka. Karta Pracownika Służby Zdrowia - Garbarz, Andrzej (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1997)
W artykule zwrócono uwagę na „Kartę pracowników służby zdrowia”, opublikowaną przez Stolica Apostolska. Autor pokazuje, w jaki sposób adresowany jest ten dokument do lekarzy, do innych pracowników a dla pracowników służby zdrowia dotyczy to życia społeczeństwa. „Karta o pracowników służby zdrowia”, pracownicy służby zdrowia nazywają specyficzną nazwą „sługi”. życie" . Autor prezentuje wszystkie trzy rozdziały dokumentu, w których wskazani są probierni respondenci na etapach życia, czyli: narodzin, życia i śmierci. Spróbuj pokazać, jak problemática etyki pracowników służby zdrowia jest coraz bardziej wzbogacany przez Kościół i który zawsze odgrywa pewną rolę częścią jego doktryny moralnej.