Konsekwencje migracji ludności osadniczej na tereny Ziemi Świebodzińskiej po zakończeniu II Wojny Światowej - Koral, Jarosław (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1997)
Artykuł ma na celu przedstawienie dowodu na pierwsze konsekwencje tzw migracje ludności na terenie Zielonej Góry po II wojnie światowej. Pierwszy Okres kolonizacji cechuje pobożność ludów przybyłych na tzw. „ziemi”. odzyskane". Tę różnorodność regionalnej proweniencji wzbogacają odmienne sposoby życia, odmienne kultury i tradycje tworzą różne konflikty, takie jak problem identyfikacji z nowym miejscem pobytu, napięcia w stosunkach z rdzenną ludnością i wewnętrzne niezgody między różnymi regionalne grupy osadników.