Szkoła katolicka wyrazem misji nauczycielskiej Kościoła - Wawrzyńczak, Paweł (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1997)
Dziś w Polsce widać problem, jak dostać się do szkoły katolickiej. Ten artykuł jest jeden spróbuj udzielić mi odpowiedzi na podstawie tego, co Kościół mówi w różnych dokumentach odnosić się do problemu szkoły. Na wstępie została przedstawiona specyficzna lokalizacja szkoły katolik w misji Kościoła. Następnie przeprowadziliśmy analizę nauczania szkolnego następnie rozmawialiśmy o tym, jak szkoła przygotowuje do życia w tymczasowym społeczeństwie, co przedstawiła przesłanie ewangeliczne w nauce różnych przedmiotów szkolnych iw katechezie. w drugiej części zamiast tego dyskutowaliśmy o tym, jak szkoła katolicka kształci młodych ludzi. Tutaj przedstawiliśmy podstawy wychowania w szkołach katolickich, cele pracy wychowanie, klimat życia szkolnego oparty na Ewangelii, otwartość na innych i porównywanie się kultura i życie w edukacji w środowisku szkolnym.