Restauratio et aedificatio. Zabytkowy zespół klasztorny w Lądzie pod opieką salezjanów - Nowiński, Janusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1997)
Do najpiękniejszych należą dawny klasztor i kościół cystersów w Lądzie nad Wartą najcenniejszych zabytków sztuki w Polsce. 28 czerwca 1921 przejmują go Salezjanie Księdza Bosko Zabytek znalazł się pod ich opieką, posiadając tam najpierw Niższe Seminarium Duchowne 1952 r założyć seminarium. W artykule przedstawiono wszystkie inwestycje, prace konserwatorskie i restauratorskie, które były prowadzone pod salezjańską administracją w Lądzie.