Nowicjat salezjański w południowej prowincji - Pietrzykowski, Jan (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1997)
Prowincja Południowa (San Giacinto) po raz pierwszy otworzyła własny dom nowicjatu w Krakowie. W Wyższym Seminarium Duchownym w „Łosiówce” kandydaci kształcili się tylko przez dwa lata życie religijne: pierwszy raz w czasie okupacji hitlerowskiej w latach 1941-1942 i bezpośrednio po wojna światowa 1945-1946. Następnie ze względów logistycznych prowincjał Jan Slósarczyk umieścił nowicjat w Kopicu w Częstochowie. Salezjanie przybyli do Kopica w 1938 r. po niedawnym podziale prowincji słupy wykonane w 1979 roku Kopiec położony jest w województwie wrocławskim (św Las). Nowicjat w Kopicu stał się wspólny dla obu prowincji południowej Polski.