Problematyka etyczna systemów ekonomicznych w encyklice Centesimus Annus Jana Pawła II - Gocko, Jerzy (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1996)
Dały to wydarzenia 1989 roku i stulecie „Rerum novarum”. papieża św. Pawła II, okazja do podjęcia tematu ładu gospodarczego i nie tylko zadać ważne pytanie: „Czy można powiedzieć, że po upadku komunizmu Kapitalizm sam zwycięski system społeczny i że jest celem wysiłków krajów próbujących odbudować swoje gospodarki i społeczeństwa? Czy to może on? Model do zaproponowania krajom trzeciego świata poszukującym kierunków dla dążyć do prawdziwego postępu gospodarczego i społecznego?” (CA 42). Papież unika wymieniania jakichkolwiek określeń. Zamiast tego opisuje do szczegóły porządku-etyczne podstawy systemu gospodarczego, czyli wolność, kreatywność człowieka i sprawiedliwości społecznej w sferze gospodarczej. encyklika nie proponuje konkretnego modelu ekonomicznego, lecz ogólną formę etyki uzasadniony porządek ekonomiczny. Refleksja autora dotyczy ekspozycji podstawy etyczne tego modelu i ocena istniejących systemów gospodarki rynkowej w świetle encykliki.