Demokracja chrześcijańska wobec demokracji liberalnej - Koperek, Jerzy (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1996)
Chrześcijańska demokracja i demokracja liberalna znajdują się w ciągłym dialogu. To jest dialogu, który toczy się przede wszystkim na temat indywidualnych i społecznych praw obywateli w państwie demokratyczny. Różnice teoretyczne wyróżniają się w historii budowy demokracji zarówno w kontekście różnych filozofii politycznych, jak i w ramach samego liberalizmu, w którym rozróżnia klasyczny i nowoczesny liberalizm. Szczególnie interesujący problem dotyczy różnych koncepcji wolności. W studiu współcześnie uwzględniono również pojęcie wolności w znaczeniu liberalnym chrześcijańskiej, charakterystycznej dla nauki społecznej Kościoła. Aby znaleźć kropki, które łączą Obie koncepcje wolności Michael Novak proponuje analizować w systemie liberalnym, poza nim wolność polityczną, wolność moralną, jako ideał, do którego dąży każdy prawdziwy obywatel państwa. W tym poczucie, że prawo pozytywne jest zakorzenione w moralności na poziomie ideału. Kościelna nauka społeczna krytykuje negatywną koncepcję wolności w liberalizmie, która wyklucza swoją pozytywną koncepcję. Moralne pojęcie wolności, poza pojęciem politycznym, odpowiada – zdaniem M. Novak – wolności pozytywnej według nauki społecznej Kościoła. Ta propozycja analizy liberalnej koncepcji wolności służy znalezieniu pola pojednania między liberalizmem a nauką społeczną Kościoła.