Misja salezjańska Chiu Chow w Chinach - Szmidt, Stanisław (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1996)
Ten artykuł opowiada historię misji salezjańskiej Shiu Chow w Chinach (1918–1951), został wikariatem apostolskim (1920), a następnie diecezją (1948). Misja żyła a ogromny rozwój pod rządami trzech biskupów salezjańskich: ks. Versiglia (1918-1930), pierwszy wikariusz Pierwszy męczennik apostolski i salezjański, ks. Canazei (1930–1946), inspektor w Chinach, a następnie wikariusz Apostolski Shiu Chow, ks. Arduino (1948-1951), dyrektor szkół salezjańskich w Szanghaju i pierwszy biskup diecezji Shiu Chow. Prężnie rozwijająca się działalność i rozwój misji dobiegają końca wypędzenie salezjanów misjonarzy, sióstr CMW i ks. Arduino (2 grudnia 1951) od Chiny od komunistów. Ostatnia część poświęcona jest polskim misjonarzom salezjańskim pracującym w Polsce Misja Shiu Chow: dowódca. J. Urban, Ps. W. Spinek, sac. T. Szeligi, ks W. Wieczorek. The materiał do artykułu znalazłem w księgach dona. M. Rassiga, misjonarz i kronikarz Misję Shiu Chow, uprzejmie ofiarowuję samemu autorowi.