Historyczno-teologiczne aspekty błogosławieństw - Durak, Adam (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1995)
Ten artykuł, zatytułowany: „Historyczne teologiczne aspekty błogosławieństw” jest powiązany z publikacją „De benedictionsibus” w języku polskim. TAM. najpierw przedstawia zarówno biblijne, jak i liturgiczne korzenie błogosławieństw, aby lepiej zrozumieć cały celebracyjny kontekst przedstawiony przez Błogosławieństwo. uczę się chce uświadomić polskim chrześcijanom nową Księgę liturgiczną, sporządzoną przez Kościół a służba ludowi Bożemu A. skierowana jest przede wszystkim do duszpasterzy i katechetów Kościoła polskiego, zapraszając ich do studiowania, modlitwy i refleksji nad „Ordo” Błogosławieństwa. Na tym polu przede wszystkim sugeruje stopniową i dokładną katechezę liturgiczną.