Ingracjacja jako technika manipulacji obrazem siebie - Chlewiński, Zdzisław (Seminare. Poszukiwania naukowe, 1985)
Ingracjacja polega na wykorzystaniu kontaktów z kimś, kto zajmuje zajmuje eksponowaną pozycję lub jest ważna w inny sposób dla celów tworzenia w nim zbyt korzystny, atrakcyjny obraz siebie; może to dotyczyć ostentacyjne pokazywanie swoich cnót w celu uzyskania jakiejś przewagi. Ingracjacja jest techniką manipulacyjną. Istnieją różne rodzaje ingracjacji, ale wszystkie polegają na przebiegłej autoprezentacji i manipulacji obraz samego siebie. Większość skłonnych do uciekania się do ingracjacji to egocentrycy, immatme, uległy, niegodny i moralnie przeciętny, ale jednocześnie sprytne osobniki. te najmniej; którzy są w stanie się temu oprzeć, są ludzie o niedojrzałym, dziecinnym, autorytarna i bezkrytyczna osobowość, ludzie na wysokich stanowiskach, którzy mają niskie mniemanie o sobie. Artykuł kończy się kilkoma postulatami wychowawczymi.