Chrześcijańska wizja patriotyzmu w wybranych spektaklach dla dzieci i młodzieży - Lach, Mariusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Wychowanie do patriotyzmu w duchu chrześcijańskim jest istotnym elementem rozwoju dzieci i młodzieży. Skupia się ono na ukazaniu istotnej roli, jaką spełnia tradycja, w której wyjątkowe postaci mogą być wzorem do naśladowania. Ważną rolę w tym procesie pełnią różne aktywności teatralne, przygotowywane przez młodych i skierowane do ich rówieśników. Wśród wielu bardzo słabych przedstawień teatralnych dostrzec można w ostatnich latach pojawiające się środowiska, które w coraz bardziej świadomy sposób podchodzą do tego zadania. Działając na polu bioteatru, stwarzają (często będąc tego nieświadomymi) tzw. „biogramaty”. Zaprezentowane w artykule postaci ukazane przez wybrane zespoły teatralne są przykładem ukazującym kierunek rozwoju tej części działań artystycznych skierowanych do dzieci i młodzieży.