Rola koncepcji aksjologicznej Josepha de Finance w otwieraniu młodzieży na świat wartości - Gavendová, Oľga (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2024)
Badania i powszechne doświadczenie potwierdzają, że orientacja młodych ludzi na wartości uległa zasadniczej zmianie. Na pierwszy plan wysunęły się wartości materialne, zaś wartości wyższe wydają się nie mieć dla młodych ludzi żadnego znaczenia. Przedmiotem niniejszego opracowania jest zjawisko ślepoty i głuchoty na wartości wyższe. Zwrócił na to uwagę Joseph de Finance, autor koncepcji aksjologicznej, która pomaga znaleźć rozwiązanie tego problemu. Każdy człowiek dąży do zaspokojenia podstawowych wartości, zarówno materialnych, jak i duchowych, które warunkują jego integralny rozwój. Każdy zestaw wartości odpowiada pewnym wymaganiom zdefiniowanym przez naturę ludzką. Jednak dziecko lub młoda osoba często pozostają przywiązane do wartości materialnych i nie otwierają się na wartości wyższe, zwłaszcza wartości moralne. Zadaniem wychowawcy jest wykorzystanie momentu kairos, aby pomóc podopiecznym zrobić krok w tym kierunku. Wychowawca pomaga osobom, które są ślepe na pewne wartości, znaleźć podobne wartości, które te są w stanie dostrzec. Mówiąc obrazowo, pomaga tym, którzy są głusi na wołanie wartości wyższych, nauczyć się dostrajać do długości fal tych wartości i w ten sposób je usłyszeć. Uświadomienie sobie istnienia wartości moralnych ma kluczowe znaczenie, ponieważ wartości te warunkują integralny rozwój człowieka, co pomaga mu odnaleźć szczęście.