Sposoby zapobiegania trudnościom w wyborze szkoły ponadpodstawowej w opinii nauczycieli przedmiotów zawodowych - Pardej, Katarzyna (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2025)
Uczniowie stojący na III progu edukacyjnym, decydując się na kontynuowanie edukacji w technikum, zobligowani są do wyboru kierunku kształcenia. Wybór ten powinien być podyktowany ich predyspozycjami zawodowymi i zainteresowaniami, które powinny być rozpoznane już w szkole podstawowej. Niewłaściwie podjęta decyzja może mieć dla ucznia konsekwencje w przyszłości w postaci niepowodzeń edukacyjnych, np. nieotrzymania świadectwa potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie, które uprawnia do wykonywania zawodu. Zgodnie z danymi CKE w przeciągu trzech ostatnich lat zdawalność na egzaminie potwierdzającym kwalifikacje w zawodzie nie przekroczyła 79%, przy czym trudniejsza dla zdających okazała się część praktyczna w porównaniu do części pisemnej. Racjonalnie podjęta decyzja zwiększy zdawalność na egzaminach i zredukuje niepowodzenia edukacyjne. W artykule przedstawiono wyniki badań własnych przeprowadzonych w polskich szkołach średnich, których celem było poznanie sposobów zapobiegania trudnościom w wyborze szkoły ponadpodstawowej w opinii nauczycieli przedmiotów zawodowych. W badaniach jakościowych wykorzystano metodę wywiadu. Analizę materiału badawczego przeprowadzono z wykorzystaniem programu MAXQDA 2022. W opinii nauczycieli przedmiotów zawodowych skutecznych rozwiązań zapobiegających trudnościom w wyborze szkoły ponadpodstawowej i kierunku kształcenia należy szukać zarówno w środowisku rodzinnym, jak i szkolnym. Przedstawiono szereg rozwiązań, których zaimplementowanie w szkole podstawowej i szkole ponadpodstawowej oraz w środowisku rodzinnym usprawniłoby proces decyzyjny i ułatwiłoby przejście do szkoły średniej.