Współczesne uwarunkowania edukacji regionalnej dzieci i młodzieży w Polsce. Perspektywa socjologiczna - Markocka, Magdalena (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2025)
Inspiracją dla niniejszego opracowania jest tocząca się od lat dyskusja wśród nauczycieli, pedagogów, pracowników kultury i regionalistów na temat obecności problematyki regionalnej w systemie oświaty, jej celów i funkcji, jakie spełnia w kontekście edukacji i wychowania dzieci i młodzieży. Celem opracowania było ukazanie najważniejszych obszarów współczesnych uwarunkowań edukacji regionalnej, a tym samym jej roli w systemie edukacji dzieci i młodzieży. Przeprowadzono analizę desk research, obejmującą najważniejsze źródła z zakresu literatury przedmiotu oraz dane zastane. Przedstawiono podstawowe założenia edukacji regionalnej, jej znaczenie dla jednostki i wspólnoty lokalnej w kontekście kształtowania wiedzy o regionie, poczucia przynależności do „małej ojczyzny” u dzieci i młodzieży. W dalszej części tekstu podjęto próbę scharakteryzowania trzech kluczowych obszarów obejmujących determinanty współczesnej edukacji regionalnej: 1) procesy globalizacji i ich rola w procesie kształtowania tożsamości; 2) uregulowania prawne i rola nauczyciela w przekazywaniu dzieciom i młodzieży wiedzy o regionie oraz 3) dostępne możliwości realizacji treści regionalnych w szkole.