Upowszechnianie metody Owidiusza Decroly’ego na łamach czasopisma „Wychowanie Przedszkolne” (1925-1939) – kontekst teoretyczny i praktyczny - Feliniak, Aleksandra (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2025)
Tematem artykułu jest propagowanie pedagogiki Owidiusza Jana Decroly’ego na łamach czasopisma „Wychowanie Przedszkolne” (1925–1939). Metoda O. Decroly’ego stanowi jedno z kluczowych podejść pedagogicznych opartych na aktywności dziecka, integracji treści nauczania oraz uwzględnieniu jego naturalnych zainteresowań. Celem niniejszego opracowania jest analiza teoretycznych założeń tej metody oraz ich praktycznych zastosowań w edukacji przedszkolnej, ukazanych na łamach wspomnianego periodyku. Struktura opracowania obejmuje cztery zasadnicze części. W pierwszej scharakteryzowano czasopismo „Wychowanie Przedszkolne”, uwzględniając jego profil tematyczny oraz funkcje edukacyjno-popularyzatorskie. Druga część przedstawia syntetyczną biografię O. Decroly’ego, ukazującą jego drogę zawodową od absolwenta studiów medycznych do wybitnego pedagoga-praktyka, wykładowcy akademickiego oraz twórcy nowatorskiej metody dydaktycznej. W dwóch kolejnych częściach przeanalizowano treści publikacji poświęconych jego koncepcji pedagogicznej, a także sposób przedstawiania O. Decroly’ego jako uczonego, nauczyciela i reformatora edukacji. Szczególną uwagę poświęcono trzem zasadniczym aspektom jego koncepcji dydaktycznej – obserwacji, asocjacji i ekspresji – które odgrywają fundamentalną rolę w procesie poznawania świata przez dziecko.