Rola ojca i matki w wychowaniu religijnym w rodzinie w kontekście realizacji potrzeby bezpieczeństwa - Kopiczko, Tomasz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2025)
Prezentowany artykuł podejmuje problem dotyczący roli rodziców w wychowaniu religijnym w kontekście realizowania potrzeby bezpieczeństwa. Jest to istotne wyzwanie pedagogiczne, a sytuację dodatkowo utrudniają współcześnie zachodzące przemiany społeczne i kulturowe. Refleksja jest owocem badań głównie z zakresu nauk o rodzinie. Opierają się one na przesłankach pedagogicznych, psychologicznych, socjologicznych i teologicznych. Celem badawczym opracowania jest ukazanie zależności zachodzącej pomiędzy rolą ojca i matki w wychowaniu religijnym w rodzinie a realizacją potrzeby bezpieczeństwa. Cel ten został zrealizowany proprzez: charakterystykę kontekstu społeczno-kulturowego rodziny, opis potrzeby bezpieczeństwa z życiu dziecka, prezentację wyników badań własnych oraz opracowanie wniosków przydatnych w procesie wychowania. Analiza badań i tekstów naukowych pozwoliła na sformułowanie postulatów, aby rodzice pamiętali o właściwym podejściu do modlitwy, aby nie stosowali przymusu, aby szanowali pragnienia religijne dziecka, aby pozytywnie mówili o Bogu, aby troszczyli się o własny rozwój. Wniosek końcowy podkreśla potrzebę zaangażowanie obojga rodziców jako źródła bezpieczeństwa i wzoru wiary. Kluczowe jest budowanie wiary opartej na miłości, autentyczność rodziców.