Dzieła sztuki – dokumenty średniowiecznej historii cysterskiego opactwa w Lądzie: patena Mieszka III, oratorium św. Jakuba Apostoła i rozbudowa klasztoru po połowie XIV w., kielich Kazimierza Wielkiego, stauroteka-pacyfikał - Nowiński , Janusz Maciej (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Artykuł dotyczy zagadnienia odpowiedzialnego rodzicielstwa rozpatrywanego w etyczno-moralnym kontekście wolności i prawdy. Poczucie odpowiedzialności jest ściśle związane z prawdą o człowieku i z jego wolnością. Chodzi o prawdę obiektywną, odczytywaną w sumieniu. Prawda o ludzkiej wolności warunkuje odpowiedzialność, która jest odpowiedzią Bogu na Jego dar powołania. Istota odpowiedzialnego rodzicielstwa zawiera się w łącznym ujęciu poszczególnych jego aspektów, z których jako szczególnie istotny jawi się właściwie rozumiany aspekt religijny, stanowiący niejako sprawdzian poprawności odniesienia do pozostałych.