Transformacje czynników zdrowotnych u studentów w wieku 18-24 lat podejmujących zachowania seksualne bez zabezpieczeń - Kulik , Agnieszka; Kajka , Natalia; Dacka , Monika (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Wśród najważniejszych zadań na nadchodzącą dekadę WHO (2020) wymienia edukację seksualną młodzieży. Celem prowadzonych badań było odtworzenie funkcjonowania zdrowotnego polskich studentów wyższych uczelni oraz identyfikacja czynników decydujących o podejmowaniu przez nich ryzykownych zachowań seksualnych. W analizach uwzględniono umiejscowienie kontroli zdrowia, podejmowane działania zdrowotne oraz stosunek do Boga. Do analiz zakwalifikowano 32 osoby w wieku od 18 do 23 lat (M = 20,03; SD = 1,15), które nie ograniczały aktywności seksualnej bez ochrony. Respondenci wypełnili trzy narzędzia badawcze: MHLC (Wallston, Wallston & DeVellis 1978), IHB (Juczyński 2012), CoP (Bartczuk & Zarzycka 2020) oraz ankietę zdrowotną. W wyniku przeprowadzonych analiz wyselekcjonowano trzy grupy osób, charakteryzujące się różnym podejściem do aktywności seksualnej. W artykule zostaną przedstawione wyniki analiz dotyczących osób, które nie ograniczają aktywności seksualnej bez zabezpieczeń. Respondenci należący do tej grupy charakteryzują się tendencją do nadmiernego idealizowania siebie i swoich działań. Angażują się w ryzykowne działania, ale unikają działań prozdrowotnych. Obecne badania uwzględniają analizy jakościowe, które pomagają lepiej zrozumieć, jakie czynniki mogą na to wpływać.