Kształcenie zdalne na uczelniach wyższych. Analiza badań w czasie pandemii Sars CoV-2 na przykładzie Kujawsko-Pomorskiej Szkoły Wyższej w Bydgoszczy - Wierzbicki, Mirosław Stanisław; Kasprzak , Jerzy (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Zakażenie koronawirusem (COVID-19) w latach 2020-2021 stało się poważnym problemem dotyczącym zdrowia publicznego na całym świecie. Konkretne restrykcje pandemiczne wprowadziły zdalne nauczanie w szkołach i uczelniach. Zdalny model nauczania sprowokował refleksje nad kształceniem również na uczelniach wyższych. Niniejsze opracowanie jest więc analizą badań dokonanych wśród studentów Kujawsko-Pomorskiej Szkoły Wyższej w Bydgoszczy. Wnioski dotyczą głównie napotykanych problemów w trakcie procesu nauczania, korzyści, zalet i wad oraz metod kształcenia. Zwrócono uwagę na przygotowanie wykładowców, rozwój kulturowy podczas pandemii, relacje między studentami i wykładowcami. Przesłanie badań uwypukla strony pozytywne, ale ukazuje też mankamenty obecnego systemu edukacji na uczelniach oraz próbuje poddać dyskusji kształcenie w perspektywie „dzisiaj”, „jutro” i „pojutrze”.