Wychowanie katolickie w sytuacji pandemii koronawirusa (2020 r.) na przykładzie szkół i uczelni wyższych w Polsce - Domaszk, Arkadiusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Kościół katolicki realizuje misję wychowania m.in. przez szkoły i uczelnie wyższe. Epidemia koronawirusa w 2020 r. zaburzyła normalne funkcjonowanie wielu instytucji. W opracowaniu przybliżono wytyczne prawa polskiego dotyczące szkolnictwa oraz uczelni wyższych. Zwłaszcza w kontekście przejścia do edukacji zdalnej, z racji ograniczeń sanitarnych. Następnie opracowanie ukazuje wybrane decyzje prawne i wskazania pasterzy Kościoła katolickiego w Polsce, w sytuacji epidemii. Działania kościelne pokazały zdolności adaptacyjne do sytuacji pandemii. W zdalnym nauczaniu szkolnym i akademickim wykorzystano narzędzia komunikacji internetowej.