Proces wychowania dzieci i młodzieży w Stowarzyszeniu Harcerstwa Katolickiego „Zawisza” Federacja Skautingu Europejskiego - Danecki , Jerzy (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Wychowanie jest nieodzownym elementem dorastania dzieci i młodzieży. W pierwszych latach życia to rodzice wywierają największy wpływ na dziecko próbując wskazać dziecku co jest dobre a co jest złe. Z biegiem czasu gdy dziecko dorasta rodzice nie są już osamotnieni w tym trudnym procesie gdyż pomaga im szkoła, wspólnota Kościoła oraz różne stowarzyszenia, do których dzieci i młodzież mogą przynależeć. Do tego stowarzyszenia można zaliczyć Stowarzyszenie Harcerstwa Katolickiego „Zawisza” Federacja Skautingu Europejskiego (FSE). Jest to stowarzyszenie, które nawiązuje do tradycji skautowej liczącej dziesiątki lat i jest ruchem opartym na zasadach religii rzymskokatolickiej.