Uzależnienie od Internetu jako wyraz patologii społecznej : Internet Addiction as an Example of Social Pathology - Zawada , Piotr (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Internet, czyli sieć komputerowa rozprzestrzeniona na całym świecie, stała się nieodłącznym elementem życia współczesnego człowieka. Portale społecznościowe, których celem jest m.in. podtrzymywanie relacji międzyludzkich osiągnęły i nadal osiągają olbrzymią popularność, oferując różne funkcje i możliwości. W największym stopniu Internetu używają ludzie młodzi, którzy w pierwszym rzędzie narażeni są na wielorakie niebezpieczeństwa. Jak wykazują badania, osoby uzależnione od Internetu z czasem zaczynają zaniedbywać własne obowiązki, rodzinę lub przyjaciół, a ich miejsce zajmuje życie wirtualne. Trudno jest wówczas przestawić się na normalne funkcjonowanie, a ogrom zaniedbanych spaw zaczyna je przytłaczać, co może prowadzić do depresji i innych poważnych chorób.