Praca salezjańska z dziećmi ulicy: Specyfika oddziaływań w perspektywie międzynarodowej – badania własne na podstawie stron internetowych : LAVORO SALESIANO CON RAGAZZI DI STRADA: LA SPECIFICITÀ DEGLI INTERVENTI NELLA PROSPETTIVA INTERNAZIONALE – RICERCA SU SITI INTERNET - Stańkowski , Bogdan Wiesław (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Zaangażowanie salezjanów w pracy z dziećmi ulicy jest wyraźnym przykładem kontynuacji dzieła ks. Bosko w stosunku do dzieci i młodzieży ubogiej materialnie, bez dachu nad głową oraz tej bez perspektyw na przyszłość. W artykule autor stara się przyjrzeć specyfice oddziaływań wychowawców salezjańskich na dzieci i młodzież (metody działania, założone cele). Część teoretyczna będzie wzbogacona o badania o nachyleniu jakościowym przeprowadzone w maju 2017 roku. Wyniki badań sporządzone zostały w oparciu o analizę treści dostępnych stron internetowych prowadzonych w kilkudziesięciu krajach świata.