Wartość obrazów i symboli w teologiczno-duchowej refleksji nad chrześcijańskim doświadczeniem duchowym - Zarzycki , Stanisław (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Artykuł objaśnia pojęcie doświadczenia duchowego w szeroko rozumianym doświadczeniu. Naświetla symbol w aspekcie antropologicznym i w powiązaniu ze świadomością duchową. Ukazuje symbole w Biblii i ich zastosowanie w czynnościach symbolicznych pełnionych przez proroków i przez Jezusa Chrystusa. Ukazuje rolę duchową symboli w Ewangelii według św. Jana. Następnie określa rolę symboli w realizacji doświadczenia duchowego w kontekście modlitwy, liturgii i mistyki.