Postkomunizm, liberalizm i solidarność w krajach Europy środkowej i wschodniej po 1989 roku - Kobyliński , Andrzej (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Głównym celem artykułu jest analiza przejścia od komunizmu do postkomunizmu w krajach Bloku Wschodniego po 1989 roku. Postkomunizm w Europie Środkowej i Wschodniej przekształcił się stopniowo w różne formy demokracji liberalnej. Projekt polityczny realizowany w społeczeństwach postkomunistycznych jest liberalizmem selektywnym, który doprowadził do wielu negatywnych konsekwencji. Niestety, w procesie przejścia od postkomunizmu do demokracji niewielką rolę odegrała kategoria solidarności jako ważna cnota życia społecznego. Potrzebujemy dzisiaj globalnej ekspansji solidarności jako nowego światowego etosu.