Proces wycofania Hikikomorich na przykładzie 24 japońskich Hikikomorich - Kalita, Karolina Aleksandra (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Publikacja niniejsza prezentuje fragment wyników badań mojej rozprawy doktorskiej, na łamach której to przyjąwszy w perspektywie socjologicznej, że mam do czynienia z przykładem czy formą jednego z pięciu typów adaptacji do sytuacji anomii, nazwanym przez socjologa amerykańskiego Roberta K. Mertona: ,,wycofaniem’’, na przykładzie 24 Hikikomorich japońskich, opisałam problem będący w centrum moich zainteresowań naukowych - Shakaiteki Hikikomori (ang. Social Withdrawal) w Japonii (i.a. profil Hikikomoriego, proces wycofania Hikikomorich, czynniki społeczno-kulturowe sprzyjające wyborowi formy wycofania, jaką jest Hikikomori etc.) A dokładniej, publikacja niniejsza prezentuje proces wycofania Hikikomorich.