Bullismo e cyberbullismo tra fondamenti teorici ed evidenze empiriche. I risultati di un’indagine conoscitiva su un campione di preadolescenti. : Przemoc rówieśnicza w szkole i cyberbullying. Pomiędzy fundamentami teoretycznymi a wynikami badań empirycznych wśród uczniów gimnazjum - Formella , Zbigniew Szczepan; Cavalli , Letizia (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
W artykule przedstawiono badania przeprowadzone z udziałem 501 uczniów gimnazjum z miasta Frosinone, w regionie Lazio. W złożonym problemie związanym z przemocą szkolna i cyberprzemocą widoczny jest prymat wirtualnych uwarunkowań, podkreślanych tradycyjnymi metodami, często w ciągłości z formą elektroniczną. Badanie pokazuje, że 12-latkowie bardziej angażują się w sytuacje przemocy. Jeśli chodzi o asymetryczne relacje, wyniki podkreślają centralność znaczenia osób dorosłych, takich jak nauczyciele i rodzice, jako głównych rozmówców na temat zjawiska przemocy, zarówno tradycyjnego, jak i wirtualnego. Kwestionariusz pozwolił dostrzec również pozytywne zasoby uczniów i w ten sposób stał się punktem wyjścia do planowanych interwencji wychowawczych.