Wieloreligijność w szkołach katolickich we Włoszech: Interreligiosità nelle scuole cattoliche in Italia - Wierzbicki , Mirosław Stanisław (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Na bazie obserwacji aktualnej rzeczywistości zmieniającego się świata w artykule podejmuje się analizę kultury religijnej, charakteryzującą się wieloreligijnością i międzyreligijnością. Podejście do tego zjawiska jest niezwykle istotne również we Włoszech. W sposób metaforyczny mówi się o nim, iż każda religia przyjmuje "kolory wszystkich kultur". W tej rzeczywistości zauważa się we Włoszech proces przejścia od jednej religii Włochów - do kraju włoskiego o wielu religiach. W szkołach katolickich ta sytuacja stwarza poważne wyzwania edukacyjne do dialogu międzyreligijnego. Dlatego warto podejmować tematy współczesnej tożsamości i misji szkół, które zaangażowane są w zmiany społeczno-edukacyjne. Szkoła spełniając swoje wychowawcze zadanie winna więc łamać bariery między ludźmi oraz zachęcać uczniów do bycia solidarnymi z innymi ludźmi, integrując się również w rzeczywistości międzyreligijnej.