Dyskusja nad powołaniem centralnego Polskiego Instytutu Archeologicznego w latach 1919 – 1923 - Karczewski, Marcin (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Artykuł prezentuje pierwszą próbę powołania polskiego centralnego instytutu archeologicznego mającą miejsce w latach 1919-1923. Autor prezentuje główne projekty instytutu dyskutowane w środowisku polskich archeologów oraz stara się wyjaśnić przyczyny upadku idei powołania instytutu na tle rozłamu w polskim środowisku archeologicznym.