Outdoor Education w propozycji wychowania przedszkolnego poprzez kontakt z naturą : OUTDOOR EDUCATION AND CHILDREN’S SCHOOLS IN THE WOODS TO GROW BY CONTACT WITH NATURE - Formella, Zbigniew Szczepan; Perillo , Giorgia (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Niniejszy artykuł należy do nurtu pedagogiki, która promuje koncepcję edukacji zintegrowanej, przywiązując dużą wagę do warunków środowiskowych, które zwiększają rozwój dziecka, a w szczególności jego postrzeganie autonomii, wolności, kreatywności intelektualnej i aktywnej oraz zachowania prospołeczne. Propozycja powrotu do natury człowieka powiązanej z otaczającym go środowiskiem wydaje się nam szczególnie interesująca zarówno dla dzieci żyjących w środowiskach wiejskich, jak i dużych miast. Możliwość doświadczania osobistej, codziennej więzi z naturą staje się pozytywnym i prozdrowotnym doświadczeniem dziecka, podnoszącym jego dobrostan we wszystkich wymiarach rozwojowych.