Kardynał Stefan Wyszyński i kardynał Bolesław Kominek - wzajemne relacje - Jaworska , Kazimiera (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Artykuł ukazuje relacje pomiędzy wybitnymi postaciami Kościoła katolickiego w Polsce - prymasem Stefanem kard. Wyszyńskim i kard. Bolesławem Kominkiem. Podstawą ich współpracy była troska o dobro Kościoła i narodu. Obydwaj darzyli się szacunkiem i zaufaniem, a początki ich znajomości sięgają 1930 r. Nawet wówczas, kiedy komuniści uwięzili prymasa, listownie wymieniali poglądy i nawzajem się wspierali. Ich formalna współpraca po 1956 r. przyczyniła się m.in. do unormowania relacji polsko-niemieckich oraz kanonicznej stabilizacji administracji kościelnej na Ziemiach Zachodnich i Północnych w 1972 r.