Nauczanie i wychowanie religijne w założeniach trzeciego zjazdu prefektów szkolnych Królestwa Polskiego (1907) - Ceglarek, Roman (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Artykuł ma na celu uporządkowanie danych dotyczących trzeciego zjazdu prefektów szkolnych Królestwa Polskiego, który miał miejsce w Warszawie w dniach 24-26 sierpnia 1907 r. Pragnie przybliżyć problematykę nauczania i wychowania religijnego omawianą na zjeździe, związaną z tworzeniem programów nauki religii i ich ujednoliceniem w szkołach początkowych i średnich oraz z formacją chrześcijańską dzieci i młodzieży, realizowaną w ramach duszpasterstwa szkolnego. Prezentuje także działania zmierzające do podnoszenia kwalifikacji zawodowych księży katechetów w zaborze rosyjskim. Ponadto poszerza wiedzę z zakresu historii katechezy, opisując wybrane jej aspekty w okresie Królestwa Polskiego na podstawie analizy tekstów źródłowych z tego czasu.