Posthumer Katalog von Büchern der medizinischen Bibliothek des Warschauer Arztes Jan Roch Raum (1854–1918) - Paduch, Katarzyna (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2022)
Niniejszy artykuł ma na celu zaprezentowanie zawartości katalogu ksiąg biblioteki medycznej warszawskiego lekarza Jana Rocha Rauma (1854-1918). Na podstawie analizy zachowanego katalogu zostanie podjęta próba uchwycenia zakresu tematycznego gromadzonych dzieł, która pozwoli określić zainteresowania oraz pasje czytelnicze warszawskiego lekarza. W toku analizy zachowanych dokumentów zostanie także podjęta próba określenia wielkości zgromadzonego księgozbioru, która z kolei pozwoli ukazać bibliotekę medyczną Jana Rocha Rauma na tle innych księgozbiorów lekarskich w XIX i początku XX w. Prezentowany artykuł stanowi uzupełnienie dotychczasowego stanu badań i stanowi przyczynek do dalszych pogłębionych badań nad biblioteką wybitnego chirurga warszawskiego Jana Rocha Rauma.