La región de Toluca en tiempos del arzobispo Labastida y Dávalos (1863-1891). Vida pastoral y laicado - Pérez Silva, Gerardo (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2022)
Niniejszy tekst dokonuje przeglądu sytuacji duszpasterskiej regionu Toluca w okresie rządów arcybiskupich Don Pelagio Antonio Labastidy y Dávalosa. Można zaobserwować rekonfigurację geografii kościelnej w tym regionie, jak również dynamikę duszpasterską różnych parafii oraz pojawienie się kilku zgromadzeń zakonnych. Ponadto, zwraca się szczególną uwagę na to, jak rozwijał się udział świeckich w życiu duszpasterskim związany z zakładaniem stowarzyszeń religijnych, rozwojem katechezy i dzieł o charakterze społecznym. Dynamika tych zmian zaowocowała zamiarem założenia nowej diecezji w tym regionie i wiele lat później zamiar ten został zrealizowany jako obecna archidiecezja Toluca.