Prymas Stefan Wyszyński wobec polityki wschodniej papieża Pawła VI. Spojrzenie z polskiej strony - Grajewski, Andrzej (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2022)
Prymas Polski kard. Stefan Wyszyński w swych działaniach wobec komunistycznych władz musiał uwzględniać także stanowisko Stolicy Apostolskiej, w czasach pontyfikatu papieża Pawła VI stawiającej na dialog z krajami komunistycznymi. Na tym tle powstawały niejednokrotnie napięcia pomiędzy Prymasem Polski, a dyplomacją Stolicy Apostolskiej. Wynikały one z innej oceny sytuacji Kościoła w Polsce, jak również uwzględnienia szerszego kontekstu międzynarodowego. Autorytet kard. Stefana Wyszyńskiego oraz zaufanie, jakim darzył go Paweł VI pozwalały im znajdować kompromisowe rozwiązania, znacząco modyfikujące pierwotne założenia watykańskiej Ostpolitik. Okazało się to korzystne zarówno dla Kościoła w Polsce, jak również skuteczności działań Stolicy Apostolskiej.