Zbiory Sekretariatu Arcybiskupa Mohylewskiego metropolity Rosji w Warszawie (1925-1931) - Puchalski, Jacek (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2023)
Artykuł poświęcony jest zbiorom (zwłaszcza bibliotecznym i muzealnym) Sekretariatu Arcybiskupa Mohylewskiego metropolity Rosji w Warszawie, o których brakuje informacji w literaturze przedmiotu. Ich geneza i funkcjonowanie wiązały się z działalnością współpracowników Arcybiskupa Mohylewskiego metropolity Rosji w Warszawie ks. abp. Edwarda Roppa (1851-1939) – ks. Antoniego Około-Kułaka (1883-1940) i ks. Antoniego Wincentego Kwiatkowskiego (1890-1970).