Finansowe i pozafinansowe aspekty prowadzenia gospodarki wodnej w majątkach kanoników regularnych z Żagania do początku XVI wieku - Witczak, Zbigniew (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2024)
Kanonicy regularni odegrali w średniowieczu na Śląsku ważną rolę nie tylko na polu religijnym, intelektualnym czy rozwoju szkolnictwa. Zajmowali się także działalnością gospodarczą, prowadząc różne aktywności na tym polu. Jedną z nich była hodowla ryb, która silnie powiązana była z rozbudową sieci stawów i innych akwenów. Wiązało się to nie tylko z zarabianiem na sprzedaży ryb, ale także na zapewnieniu ich dla kuchni wspólnoty. Opactwo żagańskie przywiązywało do tej formy gospodarowania szczególną wagę, a polityka klasztoru w zakresie hodowli ryb była dobrze przemyślana, zorganizowana i miała zabezpieczyć ten ważny obszar.