Makulatura introligatorska w oprawie Księgi urodzonych parafii Piotrowice k. Oświęcimia (1687-1750) - Konarska-Zimnicka, Sylwia (Saeculum Christianum. Pismo Historyczne, 2024)
Archiwum Diecezjalne w Kielcach posiada bogaty zasób archiwaliów, w tym również liczne księgi metrykalne. Jednym z ostatnich nabytków jest Księga urodzonych z parafii Piotrowice k. Oświęcimia (1687-1750). Jest to typowa dla końca XVII i I połowy XVIII wieku księga urodzonych mająca format tzw. dudki, w której zapiski prowadzone były rokrocznie od 1685 roku do roku 1732. Wtedy kończą się wpisy ochrzczonych. Późniejsze zapiski nie mają związku z przeznaczeniem księgi. Równie ciekawy materiał źródłowy stanowi także tzw. makulatura introligatorska, która została użyta do wzmocnienia księgi. W tym celu użyto trzech egzemplarzy kalendarza astrologicznego na rok 1678. Jego autorem był krakowski uczony Stanisław Słowakowic. Zachowane fragmenty miejscami ubytkowanych kart dają wgląd w stosowaną w kalendarzu symbolikę. Stan zachowania jest zły, co uniemożliwia jego całościowe odczytanie. Jednakże ze względu na fakt, iż wykorzystane do wzmocnienia księgi urodzonych kalendarze stanowią niezwykle ciekawe źródło do poznania tzw. życia codziennego ówczesnego społeczeństwa, odkrycie to jest równie cenne, jak sama księga urodzonych.